Hoe dansen mijn grootste passie werd en mijn grootste onzekerheid

Als klein meisje was ik altijd aan het dansen, dit groeide later uit tot mijn grote passie. Toen ik eenmaal het professionele circuit inging verloor ik de speelsheid en bracht dit veel onzekerheid met zich mee. Ik trainde veel, maar zag altijd wat er niet goed was en legde de lat te hoog voor mezelf. Hierdoor was het nooit goed genoeg en keerde ik naar binnen. Docenten die tegen me zeiden dat ze me een grijze muis vonden, maakte mij alleen maar nog meer onzeker. Dit was in het eerste jaar van de dansacademie. Moet je nagaan, dan heb je ongeveer al zo’n 400 mensen achter je gelaten en behoor je tot de laatste 20 die toegelaten wordt. Ik kreeg toen dit te horen: “ik denk dat jij geen uitvoerend danseres kan worden” Dat hakt er wel in!

Door het hele wereldje was ik altijd bezig wat anderen dachten. Niet heel fijn. Dit was in mijn jeugd wel anders geweest. Toen was ik het vrolijke meisje die op haar verjaardag ook echt uitstraalde dat ze jarig was. Helemaal ongegeneerd trots zijn. Ik kon ook goed mijn eigen weg gaan.

 

Via het contact leerde ik om terug naar binnen te gaan en op mezelf te vertrouwen

In mijn laatste jaar van de dansacademie wilde ik meer leren over partnering, een begrip voor alles wat je met z’n tweeën doet of met meer mensen. ‘Leiden & volgen’ en ‘liften’ (iemand omhoog tillen) horen hierbij. Ik voelde me altijd een lompe koe en wist nooit hoe mensen het deden, maar de magie die kan ontstaan tussen twee mensen vond ik altijd heel boeiend. Ik wist dat ik een andere omgeving moest zoeken om rustig te kunnen leren. Weg uit die sfeer van (ver)oordelen.

Ik ging naar Contact improvisatie lessen in Amsterdam. Tussen de amateurs, waar ik helemaal van het begin mee kon doen. Ik bloeide in no-time op! De veilige omgeving gaf me vleugels. Ik leerde om terug naar binnen te gaan, door te gaan voelen via het contact met de ander. Ik leerde dat je allebei verantwoordelijk bent binnen het contact. Het gaat om luisteren, afstemmen en vertrouwen.

Pas later realiseerde ik waarom Contakids zo belangrijk voor mij was

Langzaam begon ik mijn eigen pad te volgen en ontdekte dat lesgeven mij goed af ging. Juist mensen uitnodigen om op zichzelf te vertrouwen vind ik het mooiste wat er is. Dat wat ik zelf gemist had, kon ik nu aan anderen geven.

Eind 2017 ontdekte ik Contakids en was meteen verkocht. Een paar maanden later, begin 2018, had ik mijn diploma op zak! Pas veel later realiseerde ik, toen ik veel ging lezen over het kinderbrein, dat ik zelf een product ben van Contakids en waarom Contakids als roeping voelde. In de tijd van onzekerheid op de dansacademie heb ik diep van binnen altijd gevoeld dat ik er mocht zijn als mens! Hierdoor wist ik ergens diep van binnen dat het goed zou komen. Dit vertrouwen waar ik als midden twintiger op terug viel, is de fundering die in mijn peuter/kleuter tijd is gelegd. Met een moeder als massage-, speltherapeut en pedagoog kon dat haast ook niet missen. Wij werden veel gemasseerd, werden gemotiveerd om lekker vrij te bewegen en danste thuis veel samen. Precies dat wat Contakids ook doet. Dit maakte, zo weet ik nu, dat wij als kinderen een goede hechtingsband ontwikkelden, zelfredzaam waren en de fundering van zelfvertrouwen goed ontwikkelden.

Mijn moeder zei ooit (mijn broertje was toen een jaar of 16, mijn zus 21 en ik 23) tegen mij vol trots: “ik heb echt drie kinderen waarvan ik nu zeker weet wat er ook gebeurd, die komen er wel
Dit zei ze terwijl ze vol trots om zich heen keek alsof ze een publiek toesprak met haar twee armen in de zij, terwijl ik alleen in de kamer zat. Dat vertrouwen dat mijn moeder in ons had, maakte mij ook sterk!

Als danseres werk ik met iedereen, want via contact en beweging ontstaat er altijd magie, als je maar luistert met je lichaam

Nu kan ik mijn kennis als danseres, bewegingsexpert samen laten komen met de liefde voor kinderen. Juist vanuit een veilige omgeving, om zo kinderen en ouders uit te nodigen om een stapje extra te doen! Ik weet immers wat het lichaam aan kan en wat het vertelt. Vanuit die kennis kan ik vertrouwen uitstralen, zodat mensen zelf gaan ervaren dat ze meer kunnen dat ze eerst dachten. Allemaal vanuit een grote bak plezier en warmte!

In mijn werk als danseres en dansdocente werk ik ook met mensen met een beperking, ouderen (65+). En die kunnen meer dan alleen ‘stap tik’ (=simpele basis danspas). Juist als je elkaar echt ontmoet via het lijf, ziet wat de ander nodig heeft of welke behoeften er zijn, kan je veel bereiken. Via het contact en beweging ontstaat er magie. Hierdoor kan je je verwonderen en groeit je zelfvertrouwen als vanzelf! Dit is bij Contakids niet anders.

Hiernaast zie je een video waarin ik een improvisatie duet dans met Daan, hij heeft down en hij kan veel meer dan dat vaak wordt gedacht!

Mijn visie en methode zit erin verstopt

CONTACT – In al mijn werk speelt contact een grote rol. Via aanraking, gewicht geven, leiden&volgen, luisteren naar de ander en anticiperen laat ik mijn deelnemers ervaren wat mogelijk is, zowel in mijn Contakidslessen als in mijn werk met volwassenen. Dit zie je terug in het feit dat er 2x IK in de naam staat dat verwijst naar 2 personen en dus naar contact. Ook één K is omgedraaid waardoor de ruggen tegen elkaar komen, ook een verwijzing naar contact (zoals de foto hiernaast).

SPIEGELBEELD –  Via de ander ontmoet je jezelf; je kind laat dingen naar boven komen waarvan je niet wist dat je het in je had. Binnen het contact is de ander altijd je spiegelbeeld of je klankbord. Samen moet je een weg vinden. Binnen Contakids wordt dit nog eens uitvergroot doordat kinderen in de fase van hun leven zitten waarop ze alles spiegelen, of je nou wilt of niet. Hoe jij kijkt naar de wereld, zo ziet jou kind dat vaak ook. Daarom wordt ook vaak gezegd dat kinderen ouders een spiegel voorhouden. Dit spiegelbeeld/reflectie zie je terug in het feit dat de eerste IK in spiegelbeeld is geschreven.

Het komt samen bij ikki

Of dat nou met Contakids, danslessen of als uitvoerend danseres is. Het lijf heeft zoveel te vertellen en ik vind het machtig interessant om dat te kunnen vertalen.  Het bewegen (in contact) legt verhoudingen en relaties met anderen bloot, maar ook naar jezelf. Op deze manier vertelt het lichaam meer dan woorden soms kunnen doen. Het laat ongemak zien, moeilijkheden, maar ook plezier en flow. Juist vanuit die kwetsbaarheid kan je ook het zelfvertrouwen, plezier en de verwondering voor het bewegen weer laten groeien! Dit alles komt samen bij Ikki.

In de naam zit meer dan dat je misschien in eerste instantie denkt, maar stiekem zit mijn methode en mijn visie erin verstopt.

Persoonlijkheid

NIKKI – Uiteindelijk is het ook een knipoog naar mijn eigen naam Nikki. De docente, de danseres, de vrouw achter dit bedrijf. Vanuit mijn kennis, mijn verhaal en warmte wil ik samen met iedereen een veilige plek creëren waarin de verwondering voor beweging en lijfelijk contact kan ontstaan. Waar vertrouwen kan groeien, zonder dat je er bij stil staat, maar juist vanuit plezier als vanzelf ontstaat.

IK – De naam Ikki verwijst natuurlijk ook naar de verkleining van IK. Juist vanuit jezelf, vanuit eigen tempo, vanuit eigen talent kan je vertrouwen laten groeien en kan je iets puurs laten zien! We gaan soms zo makkelijk mee in wat er van ons verwacht wordt, leggen druk op onszelf, vinden van alles van onszelf. Juist die oordelen probeer ik te neutraliseren door een warme, veilige en plezierige plek te creëren waarin iedereen zichzelf kan zijn! Eigenlijk zoals een klein kind is, een kleine ikki, die schaamteloos de wereld in gaat en vol nieuwsgierigheid ongegeneerd de onbekende weg bewandeld.