Rust In Het Lijf

 

Kunnen ontspannen is heel belangrijk voor ieder mens. Maar zeker ook voor kinderen. Een kind dat niet in zijn lijf kan ontspannen zit in ieder geval niet goed in zijn lijf.

 

Door aanraking kan je je kind uitnodigen om de rust in het lijf te vinden. Dat kan alleen op zijn/haar tempo. Soms is het namelijk nog te spannend om te zakken in dat lijf.

Liefdevolle aanraking is altijd afgestemd !

Wil je kind niet aangeraakt worden zoek dan naar alternatieven zodat die kan gaan ervaren dat aanraking ook fijn kan zijn.

Speelse aanraking

Soms kan masseren nog als te eng worden ervaren. Een kind geeft aan het niet te willen. Irriteert zich eraan of wordt onrustig.

Aanraking betekend het lijf ervaren en naar binnen keren. Dit vinden deze kinderen vaak spannend en dat is de reden waarom ze geen aanraking willen. Maar op deze manier blijven ze bang voor hun eigen lijf en aanraking. Niet de manier om lekker in je lijf te zakken en zelfvertrouwen op te bouwen.

Het dus belangrijk dat deze kinderen gaan ervaren dat aanraking liefdevol, afgestemd en vooral ook heel fijn kan zijn. Maar geforceerd masseren zal alleen maar averechts werken. Op een speelse manier kan je wel een brug slaan. Hier wat ideeën:

Alternatieven voor bewuste aanraking/massage:
– Heel bewust afdrogen, dagcreme op doen, haarkammen etc
– Stoeien
– Vinger verven, kleien, etc
– Versje waarbij je handen gebruikt om uit te beelden
– Klapspelletjes
– Voel en raad spelletjes

 

 

Controle geven aan je kind

Als je kind aanraking nog wat spannend vindt is het heel belangrijk om de controle aan hem/haar te geven. Alleen dan kan een gevoel van veiligheid en vertrouwen ontstaan.

Huid op huid kan soms wat direct worden ervaren. Met kleding of een deken(tje) ertussen kan dan een uitkomst bieden waardoor het wel veilig voelt.

Ideeën om controle te geven: 
– Deken of kleding ertussen
– Kind wijst aan WAAR en HOE gemasseerd wordt
– Massage rollen of tennisbal ertussen
– Je kind masseert eerst jou

Maak de filter dikker

De huid is de letterlijke grens tussen onszelf en de rest van de wereld. Deze grens is tegelijkertijd ook een soort filter van prikkels. Op deze manier kunnen we ons blijven focussen op dat wat we aan het doen zijn. Zonder dat we bewust zijn van een deur die open gaat ergens in huis. Of iemand voorbij loopt.

Bij gevoelige kinderen is die filter wat dunner. De luikjes staan wat vaker open. En als alles binnenkomt, is het lastig om die luikjes weer dicht te doen.

Via (liefdevolle en afgestemde) aanraking maak je de filter dikker. De grens steviger. De luikjes gaan dicht. Hierdoor kan een kind na van tijd beter bij zichzelf blijven. Om die reden vragen veel kinderen ook om aanraking. Omdat ze onbewust weten dat ze het nodig hebben.

In de video laat ik een hele eenvoudige manier zien hoe je kan aanraken. Ook heel fijn voor kindjes die in eerste instantie niet zo van aanraking houden.

Je kan dit ook doen met een deken erbij. Daarom ook zeer geschikt om bij het slaapritueel te betrekken.

Gevoel van veiligheid via handjes

Zodra iemand zenuwachtig of onrustig is, laat die dat zien met zijn handen. De een gaat nagelbijten, tikken, frunniken, trommelen etc. Het zijn tekenen dat iemand zich niet op zijn gemak is. Onveilig voelt.

De handen laten een staat van zijn zien. Andersom kan je via die handen ook je staat van zijn veranderen. Mits je het vaak en liefdevol doet.

In deze video leg ik uit hoe je de handjes van je kind kan masseren.

Stevig gaan staan via voetmassage

De uitdrukking “stevig in je schoenen” ken je vast wel. En misschien ken je term ‘aarden’ ook wel. Ik geloof dat zelfvertrouwen samen gaat met stevig staan. Aangezien kinderen alles via het lijf laten zien, kan je dit heel letterlijk nemen.

Sommige kinderen lijken wel te zweven. Lopen altijd op de tenen. De andere staan weer wiebelig. Allemaal tekenen dat ze de ‘zwaarte’ wat missen. Alsof de energie vooral aan de bovenkant, bij het hoofd zit en wat minder in het lijf.

Door aandacht voor de voetjes te hebben, nodig je kinderen letterlijk uit om vanuit het hoofd te zakken naar beneden. Naar hun voetjes toe.

In deze video leg ik uit hoe je de voetjes masseert.